Back to All Events

Opstellingen in het Paradijs

  • pairi daiza 15 Rue de l'Abbaye Brugelette, Wallonie, 7940 België (map)

Het word paradijs (pairidaēza) komt uit het Avestisch, het Oud-Perzisch, en betekent oorspronkelijk “ommuurde tuin”. Het woord maakte een lange reis, langs het Grieks (παράδεισος, een tuin met dieren) en het Latijn (paradīsus) naar de Arabische en Islamitische culturen, waarin het paradijs metaforisch wordt voorgesteld als een geometrisch symmetrische tuin waarin dieren in vrede leven, een soort “Tuin van Eden.”

Is er een betere plek, dus, dan Pairi Daiza, de fameuze dieren- en wereldculturentuin in Brugelette, tussen Mons en Ath, om systemisch in dialoog te treden met culturen en dieren?

Het werk van Francis Laleman evolueert snel en voortdurend. Eerder deed hij al “lerende opstellingen” in publieke parken, parkeergarages en musea. Hij houdt van intergenerationele diversiteit – en van dingen die wegglijden en verdwijnen van zodra je ze benoemt of vastpakt. Alles verandert en evolueert. Niets is durend en alles is niets. Met het motto van al-Ghazali (1058-1111) in gedachten, dat de dingen die je toekomen naar je zullen toekomen – ook al zitten ze verborgen onder twee bergen, maakt hij met bezoekers van openbare plaatsen enkele korte afspraken, waarna omgevingsafhankelijke systemische opstellingen als vanzelf ontstaan – nauwelijks gefaciliteerd, bijna niet aangeraakt – maar des te meer rakend. Van kaders en zichten naar diepe, onverwachte inzichten, in stap na stap aangroeiende samenkomsten met mensen, groepen, dieren, structuren objecten en omgevingen.

Nieuwsgierig?

Kom dan alleszins naar Pairi Daiza op zondag 8 september. Afspraak binnen in het park, op de trappen van de Cambron Abbaye (gemarkeerd als “A” op het plattegrondje) om 10:00 uur. We doen “lerende opstellingen” tussen 10:00 en 12:00 en tussen 14:00 en 16:00 uur. Maak er een familiedag van. Breng vooral je kinderen mee. Er valt voor iedereen te leren, over culturen over dieren, over jezelf en je eigen (gezins)dynamiek. Je betaalt zelf de entree in Paira Daiza. Meedoen met de opstellingen kost € 25 voor elke volwassene en is gratis voor kinderen jonger dan 14 jaar. Klik hier om te boeken.

Earlier Event: September 5
leren het leren meten (NL)
Later Event: September 16
toyota kata (NL)